torstai 1. lokakuuta 2015

Virkkukurkku ja Petri of Finland

Pitkästä aikaa Lepaan kouluviikko! Lukujärjestyksessä on ollut asiakaspalvelua puutarhamyymälässä (viimeiset tunnit), kasvien käyttöä pihasuunnittelussa (vielä muutama viikko pihasuunnitelmatehtävän rutistusta ja sitten näyttö), kasvihuonekukkatuotantoa (jäljellä jokunen tunti teoriaa sekä kotitehtävänä viljelysuunnitelma) sekä kasvihuonevihannestuotantoa, jossa on aiheena tällä viikolla kurkku.

Kurkun viljelyn teorian opiskelemme huomenna, mutta tänään lähdimme koko päivän retkelle kurkkuviljelmille. Kohteena olivat Piikkiössä vierekkäin sijaitsevat kaksi erilaista kasvihuonetta: moderni ja tehokas Puutarha Timo Juntti Oy sekä perinteisempi kasvihuoneviljelmä Merivuoren Puutarha Oy.

Ajomatka Hämeestä länsirannikolle oli yli kaksi tuntia, mutta kohteet olivat mielenkiintoisia. Juntilla kurkkua kasvatetaan ympäri vuoden niin, että kasvustoon vaihdetaan joka toiseen turvelevyyn uudet taimet, kun joka toisessa vanhat vielä tuottavat satoa. Näin tuotannossa ei tule taukoa ollenkaan ja kurkkua lähteekin puutarhalta kauppohin pari miljoonaa kiloa vuodessa (suurin osa Turun seudulle). Muita viljelykasveja ei isoissa kasvihuoneissa ole.

Juntin kurkut saavat valoa kahdessa kerroksessa.

Merivuorella viljellään kurkun lisäksi punaista, keltaista ja oranssia paprikaa sekä erikoistomaatteja. Niiden merkitys on kuitenkin aika marginaalista: tomaatit ovat lähinnä tilamyyntiin paikan päällä, paprika taasen on niin hidaskasvuinen, että siitä on hankala saada tuottavaa. Kurkkua on isoin ala, mutta tuotanto vanhoissa lasihuoneissa ei toki ole niin tehokasta kuin naapurin Juntilla, ja kylmimpinä talvikuukausina huoneet ovat tyhjillään.

Merivuoren kurkut kypsymässä.

Pitkän päivän jälkeen oli mukava palata Lepaalle, jonka kampus syksylläkin ihastuttaa kauneudellaan. Iltakävelyllä kuvia napsiessa pienenpieni haikeus iski mieleen: seuraavat - ja vihoviimeiset - kouluviikkomme ovat marraskuussa jolloin kampuksen istutukset ovat jo talviunilla.

Lepaan näytekasvimaan väriloistoa.

Lepaan virta syysasussa.

Mamselli-tuulimylly, taimiston talo ja auringonkukat ilta-auringossa.

Niin, se virkkukurkku ja Petri of Finland. Ensimmänen on Puutarha Timo Juntin premium-tuote, uusiutuvalla energialla kasvatettu mahdollisimman tuore ja maistuva kurkku. Jälkimmäinen taasen on Merivuoren puutarhan kurkkulajike - tai niin minun muistiinpanoissani ainakin lukee, liekö sitten kasvihuoneen huminassa kuulo (tai mielikuvitus) tehnyt tepposensa - tai Merivuoren toimitusjohtaja vitsaillut - sillä ei sen nimistä kurkkulajiketta kyllä googlaten ainakaan heti löytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti