torstai 20. marraskuuta 2014

Tomaattipuu

Opettajamme ovat painottaneet, että puutarha-alan ammattilaisen erottaa harrastelijasta oikeiden termien käyttö. Niinpä he tässä vaiheessa opintojamme korjaavat tarkkoina sanomisiamme, jotteivat tulevaisuudessa joudu näkemään punaista, jos joku entinen oppilas vaikkapa kirjoittaa lehtiartikkeleita vääriä termejä käyttäen.

Opimme jo viime keväänä, että ammattilainen ei puhu myrkyistä, hän puhuu kasvinsuojeluaineista. Hän ei kutsu mummolassa kasvanutta ihanasti tuoksuvaa pensasta sireeniksi, se on virallisesti syreeni. Itäminen tarkoittaa sitä, että sirkkajuuri tunkeutuu siemenen kuoren läpi. Taimettuminen taas sitä, että sirkkalehdet tulevat näkyviin. Ja niin edelleen.

Eivätkä tomaatit kasva puussa. Tomaatti on ruohovartinen kasvi, mutta varsinkin runkotomaateiksi jalostetut lajikkeet voivat kasva kovinkin pitkiksi. Kun kasvi kiinnitetään tukeen, esimerkiksi naruun, ja siitä poistetaan sivuversot (niitä ammattilaisetkin kutsuvat varkaiksi), jatkaa se kasvuaan niin pitkään kun latva katkaistaan tai se katkeaa - jos siis olosuhteet ovat otolliset ja ravinteita riittää. Eli siis vaikka tomaattipuuta ei ole olemassa, tomaattien hoitotoimenpiteisiin kasvihuoneessa tarvitaan henkilönostin.

Korkeanpaikankammoisena olin lievästi hermostunut, kun saimme kasvihuonetuotannon työnopetuksessa henkilönostimen käyttökoulutuksen Lepaan tomaattihuoneessa. Laitteen kanssa harjoitellessa ylös nouseminen ja alas laskeutuminen sujui minulta nytkähdellen - enkä uskaltanut nousta edes puoliväliin tomaattikasvustoa. "Onkohan tuolla pakko tehdä töitäkin", ajattelin. Mutta opiskelukavereiden antaman esimerkin rohkaisemana uskaltauduin sittenkin huristelemaan tomaattirivistöjen välissä kyydissäni kompostilaatikko (niille poistettaville varkaille), puukko (paksumpien varkaiden irrotukseen) sekä ämpärillinen biohajoavia nipsukoita (tomaatinversojen tukilankaan kiinnittämistä varten). Jalat kyllä kipeytyivät, kun jännitin lihaksia koettaessani estää kovin heppoiselta tuntuvaa häkkyrää huojumasta. Ei myöskään kannattanut ajatella olevansa kolme metriä maan pinnan yläpuolella, piti vain katsella vaakatasoon tomaattien latvustoja ja jutella mukavia sormien ympärillä pyöriville kimalaisille. Kimalaiset asuvat tomaattihuoneessa omissa pahvisissa pesissään ja niiden hommana on pölyttää tomaatinkukat. Molemminpuolisesta jännityksestä huolimatta sekä kimalaiset että minä saimme kuin saimmekin työmme hoidettua!

Totta kai kävi kuitenkin niin, että urotekoani todistamaan otetussa kuvassa on selvästi optinen harha. Olinhan toki huomattavasti paljon korkeammalla kuin miltä se tässä näyttää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti