maanantai 13. heinäkuuta 2015

Takaisin kirjoituspöydän ääreen


Sadepäivänä on hyvä istahtaa kirjoitupöydän ääreen työstämään kesän etätehtäväraportteja. Sadepäiviähän on ollut tänä kesänä runsaasti, raportit lienevät jo hyvällä mallilla?

Mutta kun on ollut kaikenlaista muuta puuhaa. Pari pientä pihaprojektia, monenlaista kylvämistä, kitkemistä ja nyppimistä - ja synttäritkin piti järjestää. Ja on pitänyt juoksennella kaikenlaisissa puutarhakierroksissa pitkin kaupunkia. No, yksinkertaisesti on vain ollut pakko nauttia tästä harvinaisesta kesästä, jolloin en istu muutamaa hassua kesälomaviikkoa lukuunottamatta neljän seinän sisällä toimistossa. Enkä myöskään huhki pellolla tai puutarhamyymälässä kahdeksantuntisia päiviä niin, että työpäivän jälkeen ei tulisi mieleenkään tehdä mitään omassa pihassa. Niin antoisia kuin nämä työssäoppimiskokemukset ovat olleetkin, olen tyytyväinen, että olen ne jo suorittanut.

Olen aina ollut tavoitteellinen, joten en oikeasti ole yhtään huolissani, ettenkö saisi kesän etätehtäviä ajoissa tehtyä. Minun on kuitenkin pitänyt hiukan ravistella itseäni palaamaan kirjoituspöydän ääreen sekä tehdä kalenterittomaan kesääni summittainen tehtäväkalenteri. Se on seuraavanlainen:

- Työssäoppimistehtävät II (Hautausmaan kasvillisuuden kartoitus) ja III (Omakotitalon pihan kasvillisuuden kartoitus) ovat valmiina heinäkuun loppuun mennessä. Molemmat ovat jo hyvässä vauhdissa - en tohdi kuitenkaan sanoa hyvällä mallilla - kohteissa on käyty ja kuvattu. Nyt tarvitaan vain kirjoituspöydän ääressä istumista (=lisää sadepäiviä) ja yksi tai kaksi tarkistusvisiittiä kohteisiin, vähän haastatteluja ja viimeistely. Se on sitten siinä.

- Lukion fysiikan ja kemian etäpakettikurssin suoritus elokuun loppuun mennessä. Olen kyllä avannut tuon etäpaketin, jonka sain vuosi sitten sähköpostiini, mutta en ole lukenut sitä ensimmäistä lausetta enemmän eteenpäin. Mutta eihän vielä ole elokuu. Ja sitäpaitsi, tähän on tehty jo suunnitelma: kokoonnumme kerran viikossa samassa tilanteessa olevan luokkakaverini kanssa ja  molemmat työstävät tehtäviä sovitun määrän eteenpäin ennen seuraavaa tapaamista. Ja minulla on myös lukiota käyvä lapsi (plus kolme muuta itseäni huomattavasti tuoreemmat lukiotiedot omavaa lasta) hyödynnettävissä opettajiksemme lahjomalla, joten eiköhän tämäkin tule tehtyä suunnitelman mukaan.

- Työssäoppimistehtävä I (Perennapenkkien suunnitelmat) 28.9. mennessä. Päivämäärä on tarkka, koska se on näiden kolmen tehtävän viimeinen palautuspäivä. Ajatuksia tämän teknisestä toteuttamisesta jo on, eli vaaditaan vain siis suunnitelmien tekeminen - ja se tekninen toteutus.

Ja viimeistään tuolloin syyskuun lopussa, kun seuraava lähiopiskeluviikko Lepaalla alkaa, tulisi pihasuunnitelmatehtävää saada eteenpäin. Se on juurikin se sama tehtävä, jota olen tuskan kautta työstänyt päivityksissäni tammikuusta alkaen. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä piirroksesta, tehtävään kuuluu myöskin kustannuslaskelma sekä vihertyöselitys (eli miten pihan rakenteet tehdään ja kasvit istutetaan jne.).

Viimeiselle opiskelusyksylleni on toki vielä muuta pientä tiedossa olevaa puuhaa, kuten viljelysuunnitelma kasvihuonekukille sekä liiketoimintasuunnitelma todellisen tai kuvitteellisen yrityksen perustamiseksi. Kaikille näille - ja muille tehtäville, jotka eivät vielä ole tiedossani - on selkeä deadline hyvissä ajoin ennen 18.12. joka on kirkkaana mielessäni valmistumispäiväkseni. Sitä kohti tässä enemmän tai vähemmän määrätietoisesti ollaan menossa!

2 kommenttia: