torstai 5. maaliskuuta 2015

Turistina Cornwallissa

Kun lähtee ulkomaille ennestään tuntemattomille seuduille työssäoppimaan, on haaveissa luonnollisesti myös tutustua ympäristöönsä turistina. Pomoni sanoi minulle jotakuinkin ensimmäisenä työpäivänäni, että koska olen niin sanottu vapaaehtoinen (lue: palkaton), voin halutessani pitää vapaapäivän tai pari: he suorastaan edellyttävät, että olen kiinnostunut tutustumaan ympäristöön. Säästän tarjotut vapaapäivät ensi viikonloppuun, kun kaksi ystävätärtäni on tulossa moikkaamaan minua, mutta onhan toistaiseksi neljään työssäoppimisviikkooni sisältynyt jo kolme vapaata viikonloppua.

Ja mitä olen viikonloppuisin tehnyt? Ainakin olen kävellyt pohkeet kramppiin ja liikavarpaat rakoille. Tämä johtuu osittain jo aiemmin mainitsemastani seikasta, että päästäkseen ”kotoani” keskeltä maaseutua ylipäätään minnekään, minun on käveltävä tunti jompaankumpaan suuntaan sitä yhtä ainoaa tietä, joka taimiston ohitse kulkee. Jos ei sada kaatamalla, pienessä alkuverryttelykävelyssä ei ole mitään valittamista, sillä maisemat kävelyreitin varrella ovat mahtavat. Edelleenkin henkäisen joka kerran, kun näkymä pensasaitojen jälkeen avautuu ensi kerran merenpoukamaan.



Ja jonnekin olen päässytkin. Ensimmäisenä viikonloppuna hyppäsin Truron kaupunkiin menevään bussiin. Pistäydyin kauniissa katedraalissa ja shoppailin: koska talot eivät ole täällä tiiviitä, piti saada lämmikettä kylmiin iltoihin, joten mukaan tarttui paikallista luomuginiä ja lämmin pyjama. Söin Trurossa heti alta pois myös pakollisen Cornish pasty:n: yksi riitti tälle reissulle, kiitos. Olihan se ihan ok, mutta tooodellakin täyttävä, en pystynyt syömään enää mitään muuta koko päivänä – niiden oli tarkoitus pitää kaivosmiehet kylläisinä työpäivän ajan. Piirakka on suorastaan pyhä asia, siitä kerrotaan legendoja ja joka vuosi on Cornish pasty:n leipomisen maailmanmestaruuskisat.

Sademetsäbiomissa
Ja ensimmäisenä sunnuntaina se pakollinen, mutta niiiin odotettu: omatoiminen rauhallinen koko päivän visiitti sinne, miksi olen täällä. Eden Project. Tästä olenkin jo kuvia ensimmäisessä Cornwallin päivityksessäni julkaissut, mutta voin sanoa, että vietettyäni siellä toisen sunnuntaipäivän viime viikonloppuna, se jaksaa edelleen hätkähdyttää. Eikä pelkästään puutarhakasvihurahduksen takia, vaan jotenkin koko konsepti. Ja sen mittakaava, jota ei kuvista kunnolla hahmota, mutta bussin kaartaessa parkkipaikalle huomaa seisovansa valtavan kuopan reunalla, jonka pohjalla maailman suurimmat kasvihuoneet kiiltelevät auringossa. Ja että jollakulla on visio pelastaa maailma rakentamalla kaksi hervottoman suurta kasvihuonetta herättämään ajatuksen siitä, että kukaan ei voi elää ilman luontoa ja että olemme kaikki yhdessä tämän pallon asukkeja. Ja hän myös toteuttaa sen. Myös henkilökunnan tekemisen meininki, Edenin henki, on käsinkosketeltava. Juu, myönnetään, kovin kovin ihanteellista. Mutta joku juttu tässä on, tulkaa vaikka itse katsomaan.

Välimeribiomissa
Puutarhatyöntekijän puutarhamatkailu ei suinkaan päättynyt Edeniin. Seuraavana viikonloppuna suuntasin Edenin isän Tim Smitin aikaisempaan projektiin, tässä ihan samoilla kulmilla olevaan The Lost Garden of Heligan:iin. Sinne kävelin kaksi tuntia, epätodellisen uinuvan rantakylän Pentewanin läpi ja mutaista metsäpolkua pitkin perille. Ja sen jälkeen kolme tuntia kiertelyä puistossa. Enkä edes kiertänyt koko puistoa. Onneksi puutarhat on täällä varustettu miellyttävillä teehuoneilla, joissa voi nauttia vaikkapa toisesta – oikeasti makoisasta – paikallisherkusta Cream Tea:sta.

Pentewan
Cream Tea
















Mutta itse Heliganista: se on puutarha, joka uinui vuosikymmeniä työntekijöiden lähdettyä ensimmäiseen maailmansotaan, josta he eivät koskaan palanneet. Paikka unohtui ja kasvoi umpeen. Tim Smit etsi Cornwallista maata, jonne voisi perustaa puutarhan, ja Heliganin perijä kertoi, että hänellä on paikka, muttei tiedä mitä tekisi sille. Tim näki paikan mahdollisuudet ja kaivoi valtavan hienon puutarhan rakennuksineen esiin ja kunnosti sen. Sitä hoidetaan edelleen 1900-luvun alun menetelmin, eli se esittelee historiallista puutarhanhoitoa ja puutarhakasveja. Suosittelen lämpimästi sitäkin.


The Lost Garden of Heligan

Mevagissey

Heligan sijaitsee toisen varsin pittoreskin kalastajakylän lähettyvillä – eipä ole tämän Mevagissey:n maisemissakaan valittamista.


Joko sain tarpeeksi puutarhoista? En suinkaan: viime viikonloppuna oli vuorossa Pinetum Park. Sekin on ihan tässä lähellä – kävelin sinnekin vain pari tuntia… Tosin matka vei niin pitkään vain siksi, että kurvasin totutulta kaupunkireitiltäni alas kohti lähimpää biitsiä, Porthpean beachia – hiekkarantojahan Cornwallissa on joka lahdenpoukamassa.

Porthpean beach

Sen olen jo oppinut, että jos matka vie joutuisasti alamäkeä, kannattaa varautua siihen, että varsin pian on edessä ylämäki. Biitsiltä johtivat portaat ylös rantapolulle. Sekin oli varsin mutainen, mutta vaikka valkoiset lenkkarit eivät olleet enää kävelyn jälkeen valkoiset, se kannatti. Polku vei Charlestown:in kalastajakylään, joka on mm. sinne parkkeeraavien purjelaivojen takia varsin suosittu leffojen ja sarjojen filmauspaikka. Kuulemma jotain Harry Potteriakin on siellä filmattu – tunnustan sivistymättömyyteni, en tiedä mitä niistä ja minkälaisesta kohtauksesta mahtaa olla kyse. Ehkä joku tunnistaa?

Charlestown


Pinetum Parkissa oli mm. varsin hieno talvipuutarha, aivan ihana värien sinfonia ilman että puissa ja pensaissa on vielä lehtiä. Voi kun tällainen voisi olla talvella Suomessakin. Sade alkoi kierrellessäni Pinetum Parkissa, mutta kävelin sinnikkäästi kaatosateessa ”kotiin”. Sateenvarjosta (joka hajosi jo ensimmäisessä tuulisessa sadekuurossa täällä) ja sadetakista huolimatta olin perille päästyäni litimärkä – mutaiset lenkkarit saivat luonnollisen pesun, mutta odottelen edelleen niiden kuivumista.


Pinetum Park

Loppuyhteenvetona: tämä ei ole miltään osin maksettu mainos, mutta voin lämpimästi suositella Cornwallia turistikohteeksi niin puutarhaharrastajille kuin muillekin ulkoilmaihmisille. Myös talvisaikaan. Bussilla täällä pääsee kyllä kaupungista toiseen, mutta jos vain uskaltaa ajaa vääränpuoleisessa liikenteessä niin jalkojaan voi säästää vuokraamalla auton – tai jos on poweria polkea ylös alas kukkulalta toiselle, kannattaa tutustua seutuun pyöräilemällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti