torstai 6. maaliskuuta 2014

Miten ruusun piikit ovat syntyneet?

Kevätaurinko valaisee vihdoin lumettoman maiseman! Viimeiset viikot ovat kuluneet sumussa - myöskin monimuoto-opiskelija on kulkenut etätehtävien sumussa. Ja kuten erittäin inhimillistä on, tehtävät tuppaavat jäämään viime hetkeen, vaikka palautuspäivä olisi ollut tiedossa jo viikkoja.

Tähän mennessä työläin teoriatehtävä on ollut kasvibiologia. Tässä oppimistehtävässä oli vain neljä viatonta kysymystä, kuten "Selvitä, miten ovat syntyneet erilaiset piikit". Muihin tehtäviin vastaukset antoi varsin kattavasti läheiseksi tullut ystävämme Antero (Pankakosken Puutarhurin kasvioppi -kirja), mutta piikeistä hän kertoo kovin vähän. Joten avuksi piti ottaa toinen ystävä google.

Ja kyllähän tältä ystävältä tietoa löytyy. Hakusanalla "Ruusun piikit" päädyin mm. keskustelupalstalle, jossa joku on esittänyt juuri minuakin pohdituttaneen kysymyksen: "Mitä ruusun piikit ovat ja mistä ne ovat muodostuneet?" Keskustelupalstallehan päätyy mitä vain hakiessaan, mutta joskus niistä löytyy linkkejä ihan järkeviin sivustoihin. Tämä kysyjä oli kuitenkin saanut vain yhden vastauksen: "Ruusu kuvaa SDP:tä. Kauniilta näyttävä kukka, mutta kun lähemmin on tekemisissä jo alkaa piikkien vaikutus tulla esiin." Jep, eipä ollut apua minulle.

Tehtävät olen kuitenkin saanut palautettua aikataulussa - myös kasvibiologian, vaikka piikeistä en minimipituutta eli kolmea sivua saanut aikaan edes isolla fontilla ja väliotsikoilla. Aikaisen kevään kunniaksi olen myös aloittanut puutarhatyöt siirtolapuutarhamökilläni: maasta pinnistää jos jonkinlaista versoa, vaikka se heti pinnan jälkeen on edelleen jäässä, mutta perennojen varsia ja pensaita voi jo siistiä lumettomassa puutarhassa. Mökin ovi sai myös uuden koristeen, jonka luokkakaverini taitavilla käsillään pyöräytti muutamasta koivunoksasta edellisellä lähiopiskeluviikollamme Lepaalla - sen jälkeen kun oli paistanut meille iltapalaksi herkullisia kevätkääryleitä. Kuva koivunoksasydämestä alla - ehkä siihen puhkeaa kohta hiirenkorvat!

Niin, ja ne ruusun piikit. Ne ovat ns. solukkopiikkejä, jotka ovat varren solukosta kasvaneita piikkejä tai jäykkiä karvoja, mutta joillain kasveilla piikit ovat syntyneet muuntumalla lehdistä (kuten kaktuksilla) tai varresta (kuten tyrnillä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti