lauantai 27. syyskuuta 2014

700 000 joulutulppaania

Eräänä aamupäivänä lähdimme kasvihuonekukkatuotannon tunnilla Lakstedtin puutarhaan istuttamaan tulppaanin sipuleja. Hattulassa sijaitseva puutarha on erikoistunut kukkien kasvattamiseen. Jouluksi leikkokukkamyyntiä varten istutetaan 700 000 tulppaanin sipulia. Pääsiäiseksi Lakstedtilla istutetaan muutama tuhat leikkonarsissia sekä pienissä määrin liljoja syksyksi. Leikkoruusuja ei enää viljellä - kuten ei juurikaan missään Suomessa - Afrikkalainen ruusu on vienyt markkinat. Ruukkukukkia sen sijaan viljellään, jouluksi saadaan tulppaanien lisäksi mm. hyasintteja ja joulutähtiä.

Jotta tulppaanit kukkisivat jouluna, ne istutetaan syyskuussa. Ensin täytettiin istutuslaatikot mullalla.


Sitten ahkerat opiskelijat painoivat jokaiseen laatikkoon 8 x 12 kpl tulppaanin sipulia. Kokeneilta työntekijöiltä se käy kaksin käsin nopeammin, mutta onneksi meitä harjoittelijoita oli niin monta, että saavutimme päivän tavoitteen, eivätkä puutarhan oikeat työntekijät joutuneet paikkaamaan meitä.


Istutuksen jälkeen laatikot kastellaan ja niiden päälle laitetaan hiekkaa pitämään sipulit paikallaan ja kosteuden tasaisena.
 
Tämän jälkeen laatikot pinotaan ja viedään pariksi kuukaudeksi muutaman plus-asteen lämpötilaan kylmiöön. Marraskuussa ne otetaan lämpimään, jolloin kasvu kiihtyy ja tulppaanit virittyvät kukintaan. Kaikki eivät ala kukkia ihan samaan aikaan, joten yhdestä laatikosta saadaan leikattua kukkia myyntiin viikon tai parin ajan.
 
Kun ostat ensi jouluna kotimaisen tulppaanikimpun, se saattaa olla minun istuttamani!
 
Samalla kouluviikolla teimme myös koko päivän retken lähialueella sijaitseviin taimistoihin. Ritvalassa sijaitsevalla Toijalan taimitarhalla näimme mm. tällaisen laitteen toiminnassa. Mutta mitä sillä tehdään? Laita tietosi/arvauksesi kommenttikenttään, kiitos!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti