maanantai 2. kesäkuuta 2014

Hikikarpaloita ja sadepisaroita


Kun toukokuun helteet alkoivat, alkoi myös ensimmäinen kahden viikon työssäoppimiseni Puutarhanikkareiden uudessa Herttoniemen puutarhamyymälässä.

Kaksi ensimmäistä päivää vietin hehkuvan aurinkoisella taimipihalla tiivistäen, järjestäen ja kastellen kasveja, tyhjentäen saapuneita taimikuormia sekä purkaen rullakoita - sekä asiakkaita neuvoen. Alussa neuvonta sujui varsin haparoiden ja jatkuvasti kokeneemman työntekijän apuun turvaten, mutta kun Nikkareiden laaja valikoima alkoi vähitellen tulla tutuksi, osasin jo vastailla kysymyksiin enenevässä määrin itsenäisesti. Ja asiakkaita riitti jatkuvana virtana aina kun aurinko paistoi! Niinpä opin aika nopeasti neuvomaan, mitä kasveja voi suositella paahteiselle parvekkeelle ja mitä varjoisaan paikkaan pihalle.

Toisena päivänä työpaikkaohjaajani antoi minulle haasteen: "Opettele tunnistamaan myynnissä olevat kesäkukat, pääset huomenna siistiin sisätyöhön kassalle." Kassakoneen käytön opettelu sujuikin leikiten verrattuna asiakkaiden ostoskärryihinsä lastaamien kukkapurkkien rahastamiseen: niissä ei ole hintoja, vaan ne pitää ensin tunnistaa, jotta hinnan löytää hinnastosta. Tähtisilmät, verbenat ja lumihiutaleet alkoivat sujua päivä päivältä paremmin ja pian selvisin jotakuinkin kunniallisesti ilman taustatukea kassalla. Tosin valikoima muuttui sitä mukaa, kun uusia kesäkukkia ja muuta valikoimaa saapui rekkalasteittain miltei joka päivä.

Ensimmäisen viikon muistilista töihin mukaan otettavista tavaroista: lippis suojaamaan päätä paahteelta, vesipullo (muista juoda!) sekä vaihtosukat kasteluletkun kanssa sählätessä kastuneiden tilalle.

Toinen työssäoppimisviikkoni aikana sää muuttui kylmäksi ja sateiseksi. Rullakoissa hyllyissä olevia kasveja täytyi silti kastella - tosin ei niin tiuhaan kuin helteellä. Asiakkaita oli sateella huomattavasti vähemmän, mutta toukokuun lopun sesonkiaikana en nähnyt myymälää kertaakaan tyhjänä edes kaatosateella.

Toisen viikon muistilista töihin mukaan otettavista tavaroista: sadetakki ja -housut, kumisaappaat sekä vaihtosukat kasteluletkun kanssa sählätessä kastuneiden tilalle - kyllä, onnistuin kastelemaan sukkani kukkia rullakoissa kastellessani myös kumisaappaat jalassa.

Iltaisin töiden jälkeen oman puutarhan työt jäivät vähemmälle, kun toimistotöissä laiskistuneita lihaksia särki joka puolella kehoa niin vietävästi. Mutta mitä teki kasveja työpäivän aikana laatikoittain järjestellyt puutarhamyymälän työntekijä vapaapäivänään? Muutti omat siemenestä kasvattamansa tomaatin taimet kodin ikkunalaudalta mökkipuutarhaan, jossa ne pääsivät vahvistumaan kasvihuoneeseen.

Kyllä meiltä Puutarhanikkareista olisi saanut paljon tomeramman ja elinvoimaisemman näköisiä tomaatin taimia...
 
Kiitos ihanat työkaverit näistä kahdesta viikosta - nähdään seuraavalla Nikkari-jaksollani loppukesästä! Mutta sitä ennen: näyttöviikko koulussa Lepaalla - sekä viiden viikon avomaan työssäoppiminen pellolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti