torstai 19. kesäkuuta 2014

Ensin näytöt, sitten duuni

"Ammattiosaamisen näytöissä toisen asteen ammatillisen perustutkinnon opiskelija osoittaa työssäoppimassa saavuttamansa ammatillisten opintojen tavoitteet ja työelämän edellyttämän ammattitaidon", kertoo Wikipedia mukaillen Opetushallituksen sivustoa. Minulle termi "näyttö" oli vieras vielä jokunen kuukausi sitten - nyt olen jo antanut kolme näyttöä: traktoriajonäytön, asiakaspalvelunäytön ja ryhmäkukkaistutuksen näytön.

Ensiksi mainittu jännitti eniten, mutta omaksi yllätyksekseni peräkärryn peruutus onnistui täydellisesti - toisin kuin kertaakaan harjoitellessa. Ajoonlähtötarkastuksessa oli kyllä vähän haparointia, mutta läpi meni kuitenkin. Asiakaspalvelunäyttö Lepaan puutarhamyymälässä oli "piece of cake" kahden viikon työkokemuksen jälkeen Puutarhanikkareissa. Oli kuitenkin erittäin mielenkiintoista kokea työpäivä pienen paikkakunnan myymälässä, jossa asiakasmäärä saattaa yhtäkkiä kasvaa nollasta sataan kolmen bussin kaartaessa pihaan.

Ryhmäkukkaistutusnäyttö tehtiin tiimityönä. Ryhmäkukka tarkoittaa muuten kesäkukkaa. Meidän tehtävänämme oli istuttaa suunnittelijan etukäteen piirtämän kartan mukaisesti kukat Lepaan kampuksen päärakennuksen edessä olevaan istutusaltaaseen. Opetusta meillä ei ryhmäkukista ole ollut, joten opettaja ohjasi meitä koko ajan, eli ammattitaito saatiin näyttöä tehdessä. Täydessä kukoistuksessaan näemme salmiakkikuvioistutuksemme toivon mukaan seuraavalla kouluviikollamme elokuussa.Näyttöviikon jälkeen alkoikin heti kunnon duuni: viisiviikkoinen avomaan työssäoppimisjakso. Sen suoritan aivan Puutarhanikkareiden naapurissa Stadin puutarhurilla. Stadin puutarhuri Jan vuokrasi pari vuotta sitten Herttoniemen kartanoa ylläpitävältä yhdistykseltä 1,6 hehtaaria peltoa ja ryhtyi viljelemään luomuvihanneksia keskellä kaupunkia. Tänä vuonna koko sato on myyty ravintola Juureen - tosin pientä tilamyyntiä järjestetään pääsatokauden alettua.

Parin viikon kokemuksella voin jo kertoa, että peltotyöläisenä säätiedotukset tulee kuunneltua tarkkaan - ja ihan vain siksi, että tietäisi, voisiko juhannusviikolla jo luopua pitkistä kalsareista (ei voi). No, toki myös omin käsin rankkasateessa kuraiseen peltoon kontaten istutettujen kurpitsan taimien hyvinvoinnin takia säätiedotukset kiinnostavat. Hallanvaaran takia tässä kuvassa valmistaudutaan harson levitykseen kurpitsojen päälle:
Mutta miksi pulkka on pellolla kesäkuussa? No luonnollisesti siihen lastataan ne kurpitsan taimet, jotta niiden siirtely taimiruukuista peltoon sujuisi mahdollisimman kätevästi.

Iloista juhannusta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti